کاوش موضوع حوزه نفوذ
صفحه اصلی
حوزه نفوذ
منطقه نفوذ یا حوزه نفوذ (به انگلیسی: Sphere of influence) در روابط بینالملل به سلطه یا نفوذ فرهنگی، اقتصادی، نظامی یا سیاسی یک کشور در منطقهای بیرون از مرزهای خود و جدای از حاکمیتی که بر آن منطقه سلطه دارد، گفته میشود. با اینکه ممکن است این نفوذ به صورت رسمی در معاهدهها یا توافقنامهها عقد شده باشد، در بسیاری موارد نفوذی غیررسمی است که بر اساس قدرت نرم کشور نفوذکننده شکل میگیرد.
اگرچه ممکن است یک اتحاد رسمی یا سایر تعهدات معاهده ای بین افراد تحت تأثیر و تأثیرگذار وجود داشته باشد، اما چنین تنظیمات رسمی لازم نیست و تأثیر اغلب میتواند نمونه ای از قدرت نرم باشد. به همین ترتیب، یک اتحاد رسمی لزوماً به معنای قرار گرفتن یک کشور در حوزه نفوذ کشور دیگر نیست. انحصارطلبی بالا از نظر تاریخی با درگیری بالاتر همراه بودهاست.
در موارد شدیدتر، ممکن است کشوری در «حوزه نفوذ» کشور دیگر به یک شرکت تابعه از آن کشور تبدیل شود و در واقع به عنوان یک کشور ماهواره یا مستعمره واقعی عمل کند. سیستم حوزههای نفوذ که توسط آن ملتهای قدرتمند در امور دیگران دخالت میکنند تا به امروز ادامه دارد. اغلب از نظر ابرقدرتها، قدرتهای بزرگ یا قدرتهای میانی تحلیل میشود.
بعضی اوقات بخشهایی از یک کشور واحد میتوانند در دو حوزه نفوذ متمایز قرار بگیرند. در دوران استعمار، کشورهای حائل ایران و تایلند، به ترتیب بین امپراتوریهای انگلیس / روسیه و انگلیس / فرانسه، بین حوزههای نفوذ قدرتهای شاهنشاهی تقسیم شده بودند. به همین ترتیب، پس از جنگ جهانی دوم، آلمان به چهار منطقه اشغالگر تقسیم شد که بعداً در آلمان غربی و آلمان شرقی ادغام شد، اولی عضو ناتو و دومی عضو پیمان ورشو بود.
این اصطلاح همچنین برای توصیف موقعیتهای غیر سیاسی استفاده میشود، به عنوان مثال، گفته میشود که یک مرکز خرید دارای یک حوزه نفوذ است که منطقه جغرافیایی را تعیین میکند که در آن بر تجارت خرده فروشی تسلط دارد.... بیشتر در ویکی پدیا